BEDAVA İNGİLİZCE SİTESİNE HOŞGELDİNİZ! ANA SAYFA  |  BEGINNER  |  ELEMENTARY  |  INTERMEDIATE  |  ADVANCED  |  CONTACT  | 

  
   
   Ana Sayfa    Pratik İngilizce    Oyunlar    Gazeteler    Okuma    Chat    Songs    Fıkra    Şiir    Özel Ders İlanları

  
MAKALELER
Online İngilizce Kursu
İngilizce Aylar
Rahat İngilizce öğitim Seti
Egitim Setine İhtiyaç Duymadan Konuşun
İngilizce Alt Yazılı Film
Amasya İngilizce Tanıtımı
Türkçe İngilizce ve İngilizce Türkçe Metin Çeviri Sitesi
Protranslate ile Türkçe İngilizce Metin Çeviri
İngilizce Öğrenme Sitesi
İngilizce Gramer
Online İş İngilizcesi
Teknoloji ve İngilizce
İngilizce İş Görüşmesi
Dil üzerine
Homepage
    


DİL ÜZERİNE


Bir köpek ne kadar harika havlarsa havlasın size anne ve babasının çok soylu olduğunu; ancak yoksulluk içersinde oldüğünü söyleyemez der Chomsky. Burada dikkat çekilmek istenen, hayvanların kendi aralarında iletişim sistemi olmasına ragmen, insan dilinin karmaşıklığına erişmesinin mümkün olmadığıdır.

Massachusettes Teknoloji Enstitusu Dil Bilim profesorlerinden Noam Chomsky kendisinden en çok alıntı yapılan ilk on kaynaktan hayatta olan tek isimdir. Davranışçı psikologların dil edinim prensiplerine tamamiyle karşı çıkan bu dil teorisyeni, insanlarda doğuştan bir dil edinim mekanizması olduğunu iddia etmiştir. Buna göre, çocuklar içersinde bulundukları ortamda konuşulan dile maruz kaldığında, bu mekanizma harakete geçmekte ve anadilin özelliklerine göre kendi ayarlarını yapmaktadır. Bu yüzden de çocuklar anadillerini sanki hiç çaba harcamadan öğrenmektedirler.

Dil eğitim teorileri ile hiç uğraşmayan bu dil bilim teorisyeninin görüşleri dil eğitimi alanındaki gelişmeleri etkilemiş ve gerek anadil gerekse de yabancı dil öğretimi üzerine yapılan çalışmalarda kendisinin bu iddialarına genişçe yer verilmiştir. Bu iddiaların üzerinde yapılan tartışmalara burada yer vermek mümkün olmadığından daha fazla bilgi almak isteyenlerin şu aşağıdaki Internet adresini ziyaret etmelerini öneririz:

http://mitpress.mit.edu/e-books/chomsky

Dil Eğitimi, başta Dil Bilimi olmak üzere, Psikoloji, Sosyoloji, Bilgisayar ve Elektronik Mühendisliği, Çocuk Gelişimi, Nörobioloji, İşaret Bilim, ve Anlambilim gibi bir çok bilim dallarındaki teori ve gelişmelerden içerik ödünç almaktadır. Zamanla bilgi birikiminin artması nedeniyle bu anabilim dalları gittikçe özelleşerek arabilim dalları oluşmuştur. Böylece Eğitim Psikolojisi, Eğitim Sosyolojisi, Eğitim Teknolojileri ve de Bilgisayar Destekli Eğitim gibi uzmanlık alanları ortaya çıkmış ve Dil Eğitimi bu alanlardan da fikir alışverişine devam etmiştir. Örneğin, Dil Eğitimi'nde alternatif değerlendirme yöntemlerinden portfolyolar öğrencinin bilgiyi kendisinin oluşturması prensibine bağlıdır ve öğrenmeyi bir süreç olarak görmektedir. Bunun sonucunda, öğrenci merkezli bir eğitim oluştuğu gibi aynı zamanda eleştirel düşünme kabiliyetini geliştirmeye müsait ortamlar da yaratılabilir. Günümüz teknolojilerini de bu amaçlarımıza uygun olarak kullanmak için çoklu ortamlar üreten yazılımlardan faydalanarak yukarıdaki fikri 'elektronik portfolyo' haline çevirmek mümkündür.

Bu son birkaç satırda aslında bir çok ana ve arabilim dallarının sahasına giren konulardan bahsetmiş olduk: Portfolyolar alternatif değerlendirme yöntemleri alanından ve de oluşturmacı eğitim anlayışından, çoklu yazılımlar bilgisayar ve elektronik sahalarından alınan konulardır. Sınıfta ders işleme görevi üstlenen öğretmenlerin kullanımına sunulan tekniklerin dayandığı temelleri bilmesine gerek yok gözüyle bakılsa da, bilgiyi üreten araştırmacılar ile o bilgiyi kullanacak öğretmenler arasında tek yönlü olan bilgi alışverişini iki yönluye çıkarmak ve de dolayısı ile öğretmenlerin değerlendirmelerini bilgi üretme konumunda olan teorisyenlere aktarmak gereklidir.

Bu sayfalarimizda yukarida kisaca girisini yaptigimiz konular cercevesinde yabanci dil ogretimi ile ilgili bilgilendirmelere yer vererek, bizce ulkemizde cok buyuk bir eksiklik olan bir konuya egilmis olacagiz. Okuyucularimizdan gelecek yorum ve elestiriler icerigin sekillenmesinde buyuk rol oynayacaktir. Bu sebeple, sizlerin katilimini bekledigimizi söylemek istiyorum. Herkese mutlu yarınlar. Eğitiminiz bol olsun. Sağlıcakla.


Mehmet Ali Akgun
Dil Eğitim Uzmanı
Bloomington / USA
e-posta: makgun@indiana.edu